Откриване на Девето биенале на малките форми – Плевен 2018 г. И приятелите ни от Общински хор “Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева.

Тъпан бие, гайда ручи! 26 октомври 2018 г.Откриване на Девето биенале на малките форми – Плевен 2018 г. И приятелите ни от Общински хор “Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева.

Публикувахте от Художествена галерия “Илия Бешков” – Плевен в Събота, 27 октомври 2018 г.

До всички колеги участници в Девето биенале на малките форми с международно участие – Плевен 2018!
Публикуваме протокола от заседанието на селекционната комисия за определяне на номинациите и наградите на форума!
Честито на наградените; здраве и вдъхновение в делата на всички колеги!
Очакваме ви на 26 октомври, 17.30 ч., в залите на ХГ “Илия Бешков” – Плевен!

Съгласно статута на „Биенале на малките форми“ бяха определени следните награди:

Голяма награда на Община Плевен – 1400 лв. – Пламен Аврамов

Награда на СБХ – 1200 лв. – Димо Колибаров

Награда на Фондация „Св.св Кирил и Методий” – 1000 лв. – Коста Дончев

Награда на журито – 1000 лв. – Георги Пасев

Награда за Живопис – 900 лв. – Димитър Василев

Награда за Графика – 900 лв. – Ивелин Широв

Награда за Скулптура – 900 лв. – Димитър Рашков

Награда за Млад автор – 900 лв. – Траяна Панайотова

Награда за Чуждестранен автор – 900 лв. – Диана Чеплеану – Румъния

 

Awards set according to the Biennial  statute:

Great Reward of Pleven Municipality- 1400 lv.- Plamen Avramov

Union of Bulgarian Artist’s Award- 1200 lv.- Dimo Kolibarov

“St. St. Cyril and Methodius” Foundation Award- 1000 lv.- Kosta Donchev

Jury Award- 1000 lv.- Georgi Pasev

Award for Painting- 900 lv.- Dimitar Vasilev

Award for Graphics- 900 lv.- Ivelin Shirov

Award for Sculpture- 900 lv.- Dimitar Rashkov

Young Autor Award- 900 lv.- Trayana Panayotova

Foreign Autor Award- 900 lv.- Diana Cepleanu, Romania

СЕДМО БИЕНАЛЕ на малките форми в изобразителното изкуство – Плевен – 2014 ОРГАНИЗАТОРИ : Община Плевен, ХГ „Илия Бешков“, СБХ- София, СБХ – Плевен с помощта и подкрепата на Министерство на културата, Фондация „Св. св. Кирил и Методий“. Провежда се под патронажа на кмета на град Плевен.

Биеналето е традиционен и утвърден форум за представяне на съвременните тенденции и постижения в областта на малките форми в изобразителното изкуство в национален мащаб. Стимулира творческите изяви и контакти на българските художници от всички поколения.

Седмото биенале на малките форми се открива в ХГ „Илия Бешков“ Плевен на 24 октомври /петък/ 2014 г. от 17 ч. и продължава до края на годината.

Биеналето е утвърден и традиционен форум за представяне на съвременните тенденции и постижения в областта на малките форми в изобразителното изкуство в национален мащаб. Стимулира творческите изяви и контакти на българските художници от всички поколения.

Шестото биенале на малките форми в изобразителното изкуство се открива на 26 октомври (петък) 2012 г. от 1:00 ч. в ХГ „Илия Бешков“ – Плевен и продължава до 21.12.2012 г.

Събиране на творбите 03 – 10 Септември 2012 г. в ХГ Илия Бешков – Плевен.

ЖУРИ

Председател на жури: Любен Генов – художник, София

Емануела Ковач – художник, София

Чавдар Велчев – художник, В. Търново

Валентин Узунов – художник, Ловеч

Сашо Каллбуров – художник, Плевен

Виктория Иванова – Община Плевен

ГОЛЯМА НАГРАДА НА СБХ
Иво Бистрички
НАГРАДА НА ОБЩИНА ПЛЕВЕН
Станимир Видев
НАГРАДА НА ФОНДАЦИЯ „СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ И ЮГО ВУТЕН
Христо Христов
Награда за ЖИВОПИС
Симеон Шивачев
Награда за ГРАФИКА
Галина Павлова
Награда за СКУЛПТУРА
Георги Радулов
Награда за МЛАД АВТОР
Росица Дичева
ПОЧЕТНИ ДИПЛОМИ

ЖИВОПИС: Данаил Мицев, Иван Стойчев, Елена Ботева, Антон Гошев, Петър Арнаудов, Валентин Асенов, Дарина Пенкова, Живко Янев, Йорданка Павлова, Господин Цветков, Сашо Камбуров, Дора Славова, Светлана Йорданова, Юлия Стайкова

ГРАФИКА: Александър Сахатчиев, Траяна Панайотова, Веселин Дамянов, Димитър Каратонев, Иван Нинов, Ангел Карагьозов Антония Караиванова, Йорданка Радева

СКУЛПТУРА: Цветослав Христов, Милена Младенова, Слави на Русева, Румен Михов, Рашо Митев, Галина Станева, Тодор Ламбов, Константин Симеонов

Биеналето на малките форми в Плевен се осъществява за пети пореден път и този факт освен, че потвърждава значимостта и сериозността на форума, определя и необходимостта от неговото бъдеще. Надявам се да сме свидетели на десетки нови издания. Вярвам в далновидността на благодетелите, а още повече в ентусиазма и отдадеността на организаторите му.

Участието на почти триста автори от цялата страна, представящи повече от шестстотин творби, впечатлява не само с числеността, а и с висотата на художествените резултати. Статистически погледнато настоящото биенале не отстъпва на предходните нито количествено, нито качествено. В един свят, раздиран от кризи, поддържането на ниво и отстояването на позиции в сферата на изкуството и културата са особено важни, а успехът на плевенското биенале за всички нас звучи оптимистично.

От името на журито и от името на ръководството на СБХ, пожелавам на организаторите на Петото биенале на малките форми да съхранят своя дух и самоотверженост, на всички участници -Бъдещи творчески успехи, а на отличените с диплом и на наградените честито!

ЛЮБЕН ГЕНОВ Зам. председател на СБХ, Председател на журито на петото издание на Биенале на малките форми Плевен 2010

ГОЛЯМА НАГРАДА НА СБХ
ДОЛОРЕС ЛИЛОВА – живопис
НАГРАДА НА ОБЩИНА ПЛЕВЕН
ЙОРДАН КИСЬОВ – живопис
НАГРАДА НА ФОНДАЦИЯ „СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ И ЮГО ВУТЕН
Христо Христов
Награда за ЖИВОПИС
ВАЛЕНТИН V3VHOB
Награда за ГРАФИКА
РОСЕН СПАСОВ
Награда за СКУЛПТУРА
РУМЕН РАЧКОВ
Награда за МЛАД АВТОР
МИЛЕНА МЛАДЕНОВА – скулптура
ПОЧЕТНИ ДИПЛОМИ

ЖИВОПИС: АНГЕЛ ВАСЕВ, ДАРИНА ПЕНКОВА, ДИМИТЪР ПЕТРОВ, МАРИЯ МАРИНОВА, МАРИЯ РАЙЧЕВА, МОМЧИЛ ГЕОРГИЕВ, НЕДКО НЕДКОВ, ИВЕТЕЛИНА МАКСИМОВА

ГРАФИКА: ВЕСЕЛИН ДАМЯНОВ – ВЕС, ГАЛИНА ПАВЛОВА, ДИМИТЪР КАРАТОНЕВ, ДИМИТЪР КУЛЕВ, ИВАН НИНОВ, МАРИЯ ДУХТЕВА, МАРИЯ ПОПОВА, СОНЯ КОВАЧЕВА, ТЕМЕНУГА ХРИСТОВА

СКУЛПТУРА: ДИМИТЪР РАШКОВ, ЕМИЛ БАЧИЙСКИ, КОНСТАНТИН СИМЕОНОВ, НЕВЕЛИНА ЯНАКИЕВА, СПАС ДОЧЕВ, СТЕФАН ЛЮТАКОВ, ТРАЯНА ПАНАЙОТОВА

Скъпи приятели, колеги и ценители на изящното изкуство, За мен е радост ла представя творбите на художниците, участваши в четвъртото биенале на малките форми Плевен, 2008.

„Малкото е красиво“, казват франиузите, но то изисква и по-голяма преиизност, внимание към детайла и умение да екстрахираш есениията,да отсяваш значимото от маловажното. Своите отговори на това предизвикателство ни предлагат тук 251 творцив областта на графиката, живописта и скулптурата. В изяшните рамки на малкия формат те дават кониентриран израз на своите търсения, идеи и майсторство, а представените от тях 521 произведения формират една многообразна и вълнуваша експозииия.

Журито в състав: Бойко Митков председател, Любен Генов, Веселин Дамянов, Сашо Камбуров, Валентин Асенов и Илиян Нинков имаше нелеката задача да избере измежду многото силни и впечатляващи автори само 7, които да получат награди, макар че заслужаващите внимание и висока оиенка са много повече. Надявам се, че и следващото издание на биеналето ше бъде белязано от такава силна конкуренция и ше представи не по-малко интригуващи творби.

Бих искал да благодаря на всички, които вложиха усилия и сърце в реализирането на този форум. Сигурен съм, че вашият възрожденски дух и постоянство ше превърнат биеналето в здрава и силна традиция, в събитие с бъдеше, с трайно и отличимо присъствие в културния живот на страната, а надявам се в скоро време, и на Балканите.

Бойко Митков председател на журито, зам. председател на VC на СБХ

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Меню